Långturer

Flerdagarsturer med hundspann

Kör ditt eget hundspann i Jämtlandsfjällen.
Upplev fjällvärlden på ett annorlunda, naturnära och spännande sätt.
Du färdas genom tyst och orörd natur och över de vita vidderna har du möjlighet att se ren, fjällräv, lo och järv. När mörkret fallit har vi chansen att se norrsken.

Du lär dig att köra ett hundspann med 4-5 Alaskan Huskies. Turerna går i både skogsteräng och på kalfjället. Dagsetapperna varierar mellan 15 km – 40 km.
Turerna startar från Vålådalen och vi kör mellan STF’s stugor och övernattar där eller i tält.

Hundspannkörning kan vara krävande ibland, så lite kondition kan vara en fördel. Du står bakom en släde, utan skidor och blir dragen av hundarna.
Man hjälper hundarna i uppförsbackarna med att sparka och i svängarna får man parera, samt bromsa där det behövs.

Att komma hit: Ta tåget till Undersåker, (ca 80 km från Östersund) därefter ca 25 km till Vålådalen antingen med buss eller taxi.
Flyg till Östersund/Frösön, därefter ca 10 mil till Vålådalen antingen med tåg, buss eller taxi.
Länkar till flyg, tåg och taxi under “länkar”.
Transfer är inte inkluderat i priset

Turer 2021

Två dagars tur med en övernattning — 4 500:-

  Tillfällen
  13 -14 Februari
  27 - 28 Mars
  10 - 11 April
  17 - 18 April

  Två dagars tur med en övernattning

  Tvådagarsturer är en introduktion till längre turer.

  Vi träffas på Vålådalens turiststation vid 10-tiden den dagen turen startar.
  Varje deltagare får ett eget hundspann bestående av 4-5 Alaskan Huskys.
  Vi packar slädarna, får instruktioner hur man selar på hundarna och kör släden.

  Turen börjar i fjällnära flera hundraårig skog och passerar flera fina fiske vatten. En del av turen går i Vålådalens naturreservat, känt för sin vilt rikedom, istidsspår och fjällskog. Halv vägs stannar vi och äter lunch. Nu är vi på kalfjället.

  I Vålåstugan övernattar vi, här eldas det med ved för värmen och vi smälter snö till vatten. På gasolen lagar vi vår mat. Det är en självhushållsstuga.

  Turen tillbaka till Vålådalen går österut via Lundörsstugan och är en lättare sträcka än första dagen, mest utför och platt men mer teknisk körning .Där vi lunchar har vi en magnifik utsikt över Lundörspasset. Den sista milen tillbaka passerar vi många fina sjöar, myrar och tallskog innan vi kommer till Vålådalen.

  Priset inkluderar mat under turen och en övernattning. Transfer ingår inte.

  5-dagars tur med fyra övernattningar — 10 500:-

   Tillfällen
   20 24 Mars
   3 - 7 April
   10 - 14 April
   17 - 21 April

   5-dagars tur med fyra övernattningar

   Ta nattåget eller flyg från södra Sverige och följ med ett av de äldsta hundspannföretagen i Sverige på en fartfylld expedition genom fjällen i Jämtland.

   Ankomst till Östersund / Frösö flygplats, transfer till Vålådalen, där den första natten tillbringas på Vålådalens turiststation.

   Hundspannturen startar på morgonen efter, vid Vålådalens turiststaton. Hundarna är mycket angelägna om att börja springa. Alla får ett eget hundspann på 4 till 6 hundar. Vi har Alaskan Huskies som är den bästa slädhunden som finns.

   Turen börjar i fjällnära flera hundraårig skog och vi passerar flera fina fiske sjöar, en del av turen går i Vålådalens naturreservat, känt för sin viltrikedom, istidsspår och fjällskog.

   Mot Vålåstugan åker vi i gränszonen mellan fjällskog och kalfjäll.
   Efter 22 km når vi Vålåstugan (Vålåvalen) där vi övernattar.
   Det sägs att det finns guld i marken. Gamla gruvhål vittnar om slitsam brytning. Här eldar vi med ved och på gasolen smälter vi snö till vatten åt hundarna och lagar vår mat. Samt utedass. Det är en självhushållsstuga.
   Vid Vålåstugan, som är en självhushållsstuga, hjälps vi alla åt med sysslorna, som att smälta snö till vatten och laga middag. Naturligtvis hundarna måste också matas och tas om hand.
   Dagen efter lämnar vi Vålåstugan på väg mot Gåsen, en stuga med samma villkor som Vålåstugan. Ett avstånd på ca 20 km. Vi stannar halvvägs för lunch som vi gjorde dagen innan. Gåsen är den högsta toppen av resan, 1100 meter över havet. Här övernattar vi och alla hjälper till med att ta hand om hundarna och oss själva.

   Dag 4 lämnar vi Gåsen och reser ner mot Stensdalen där vi stannar för lunch. Vi är nu i björk skogen igen. Du kommer att avsluta dagen efter ca 30 km vid Vålådalens tursiststation med middag och bastu om du vill.
   Den sista natten tillbringas på Vålådalens turiststation.

   Observera! Vid dåligt väder guiden kan behöva ändra rutten.
   Alla måltider (frukost, lunch, middag) ingår från middag dag 1 till frukost dag 5
   Transfer ingår ej!

   Dag 1 – Ankomst till Åre / Östersund flygplats, transfer till Vålådalens turiststation
   Dag 2 – Hundspannsturen börjar, ankomst till Vålåstugan
   Dag 3 – Från Vålåstugan till Gåsen stugan.
   Dag 4 – Från Gåsen tillbaka till Vålådalens turiststation där hundspannsturen slutar.
   Dag 5 – Transfer från Vålådalens turiststation till tågstationen/flygplatsen.

   Isfiske i Sylarnaområdet - 7 dagar — 13 700:-

   Prova på en annorlunda och spännande fisketur. Med hundspann tar vi oss ut i vildmarken till fina fjällsjöar.

   Dessa turer görs oftast på våren i april och maj då dagarna är längre och solen värmer.

   En härlig upplevelse där du under dagarna ligger på renskinn på sjöisen och spanar efter de stora fiskarna.
   På kvällen kryper vi in i tältkåtan och lagar till en efterlängtad måltid över öppen eld och mår gott.

   Isfiske i Sylarnaområdet - 7 dagar

   Upplev isfisket på ett av fjällens bästa Rödings vattn (I April-Maj är det stora solchanser). Möjligheten att se ren är stor. Vi kör från Storulvån där vägen slutar med ”eget” hundspann bestående av 4-6 hundar. Boende i Tältkåta (tenttipi) med ved eldning. Vi kommer att ha lägret på samma ställe. Med vidsträckt utsikt mot Sylarna 1743 meter över havet.

   • Dag 1 – Transfer till Storulvån. Mat, genomgång av praktiska detaljer och genomgång av turen.
   • Dag 2 – På morgonen blir det genomgång av din personliga utrustning och guiden delar ut varma skor till dom som behöver. Sedan går vi ut och guiden ger instruktion hur du selar hundarna, hanterar hundspannet och styr släden. Så snart släden är packad startar vi turen. Vi åker rakt söder ut efter 20min är vi på kalfjället med en fantastisk utsikt. Efter några timmars körning tar vi lunch rast vid Norska gränsen sedan har vi ca 10 km kvar till Essansjön i Norge. När vi kommit fram selar vi av hundarna sätter upp tältet och gör i ordning läger platsen. Sedan går vi ut på sjön borrar hål i isen och provar fiske lyckan.
   • Dag 3-4 – Vi går upp tidigt och går ut på sjön och fiskar hundarna får vila. Någon timme sedan blir det frukost och matning av hundarna. Sedan fortsätter vi att fiska och avslutar dagen med middag på färsk fisk.
   • Dag 5 – Idag tar vi hundspannen till Nesjön och provar fiske lyckan.
   • Dag 6 – Vi går ut tidigt och fiskar någon timme. Sedan packar vi slädarna och kör mot en liten fjällsjö (Fiskåtjärn) där vi provar att fiska. Sedan fortsätter turen mot Sylarna och Storulvån där turen avslutas.
   • Dag 7 – Frukost. Hemresa

   Transfer ingår ej!

   Reservation för vädret och snötillgången.

   Norgetur 7 dagar — 17 600:-

    Tillfällen
    10 - 16 April

    Norgetur 7 dagar

    • Dag 1 – Transfer från Enafors till Storulvån. Middag. Guiden informerar om praktiska detaljer och genomgång av turen och packningen.
    • Dag 2 – Frukost. Sedan får du information om det mest elementära inom hundkörning och instruktion hur du selar hundarna, hanterar hundspannet och styr släden. Så snart släden är packad startar vi turen. Efter en tung stigning är vi uppe på fjället med dom vita vidderna och på avstånd ser vi Sylarna. Dagens mål är Blåhammaren med en fantastisk vy och den bästa maten. Bastu och dusch. Hundarna sätts upp på långa virers varje kväll och matas, vattnas och vi gräver vindskydd för dom i snön.
    • Dag 3 – Hundarna matas först, sedan blir det frukost i resturangen. Slädarna packas, hundarna selas och sedan startar vi med en lång utförsbacke, därefter kommer vi in på Norska sidan där vi passerar gräns älven Enan där tar vi en lunch paus. Turen går nu vidare in i Norge med vidsträckt utsikt över landskapet, på eftermiddagen når vi dagens mål Storeriksvollen som en gång i tiden var en fäbovall men nu är en jätte mysig fjällstuga med fin utsikt över Essansjön och fjällvärlden. Dusch och jätte god norsk mat bjuds det på.
    • Dag 4 – Vi kommer att stanna här en natt till. Först tar vi hand om hundarna sedan äter vi själva frukost.
    • Slädarna packas med det lilla vi behöver för en dagstur. Turen går genom fjällbjörkskog och sjöar. För dom som vill prova på att isfiska finns det möjlighet till det.
    • Dag 5 – Idag siktar vi in oss på Sylarnas fjällstation nedan för Syltoppen som är 1743 möh. Bastu, dusch och en god middag väntar även på Sylarna.
    • Dag 6 – Har vi inte sett renar förut så är chansen stor idag när vi åker ner mot Storulvån. Vi färdas varsamt för att inte skrämma dom. Om vädret tillåter tar vi en längre lunch paus i solskenet: Dusch, bastu och en fin middag avslutar veckan.
    • Dag 7 – Frukost. Hemresa.

    Transfer ingår ej!

    Observera! Turen går i ett skoterförbudsområde, och kan ändras om vädret är dåligt.

    Stugtur 7 dagar / 6 övernattningar — 16 200:-

     Tillfällen
     20 - 26 Mars
     27 Mars - 2 April
     4 - 9 April
     10 - 16 April

     Stugtur 7 dagar / 6 övernattningar

     Hundspannsäventyr i sameland med Åre sleddog adventures

     Vi kör från fjällstuga till fjällstuga i Vålådalensnaturreservat med ”eget”hundspann med 4-6 hundar 20-40 km/dag.
     Du färdas genom tyst och orörd natur och över de vita vidderna har du möjlighet att se ren, fjällräv, lo och järv.
     När mörkret fallit har vi chansen att se norrsken.
     Hundarna du kommer att möta på våra turer är Alaskan Huskies, det är en vänlig hund som löper fort, drar hårt och gillar det.
     Företaget är godkänt av Svenska Ekoturismföreningen, vilket kännetecknar ett naturvänligt arrangemang.

     • Dag 1 – Flyg till Östersund, transfer till Vålådalen. Middag och övernattning på Vålådalens turiststation.
     • Dag 2 – Vi äter frukost och gör lunch paket och fyller termosarna vid tio tiden träffas vi nedan för turiststationen där hundarna står.Vi packar slädarna får instruktioner hur man selar på hundarna hanterar hundspannet och styrsläden
      Turen börjar i fjällnära fler hundraårig skog och passerar flera fina fiske sjöar, en del av turen går i Vålådalens naturreservat, känt för sin viltrikedom, istidsspår och fjällskog.
      Mot Vålåstugan åker vi i gränszonen mellan fjällskog och kalfjäll.
      I Vålåstugan, (Vålåvalen) övernattar vi. Det sägs att det finns guld i marken. Gamla gruvhål vittnar om slitsam brytning. Här eldar vi med ved och på gasolen smälter vi snö till vatten åt hundarna och lagar våran mat. Samt utedass. Det är en självhushållsstuga.
     • Dag 3 – Nu är vi på kalfjället, turen går mot Helags, vi stannar och lunchar halvvägs vid Ljungans vindskydd. Helagsstugorna ligger vid foten av landets sydligaste glaciär och den högsta toppen söder om polcirkeln 1797 m ö h. Helags är en modern stugplats med självhushåll, proviant, elström och dusch, bastu.
     • Dag 4 – Vi åker från Helags mot Sylarna 1743 möh. Vi stannar vid Mieskentjakke med magnifik utsikt mot både Helags och Sylarna.
      Sylarnas fjällstation har bastu, dusch, toalett, elström och en butik.
     • Dag 5 – Från Sylarna går turen via Gåsåns dalgång där vi tar lunch. Sedan avslutar vi dagen på Gåsen, stugan är den högst belägna av STF:s stugor i Sverige. 1100 möh.
     • Dag 6 – Från Gåsen, turens högsta punkt 1100 möh, med utsikt mot Helags och Sylarna bär det av ner mot Stensdalen. Här är du åter nere i fjällbjörkskoger där vi lunchar innan vi åker dom sista kilometrarna till Vålådalens Turiststation.
      Avsluta med bastu och middag.
     • Dag 7 – Frukost, hemresa.

     För att få det bästa utbyte av turen bör du ha lite grundkondition.

     Om vädret blir dåligt eller väldigt mycket snö måste vi kanske lägga om turen.

     Transfer ingår ej!

     Min 3 pers Max 8 pers.
     Karta Z6.
     Ankomst: Lördag
     Hemresa: Fredag

     Sylarna runt i tält - 7 dagar — 15 000

      Tillfällen

      Sylarna runt i tält - 7 dagar

      Vi bor i tält eller Tältkåta (Tenttipi). 4-6hundar per person . 25-35 km/dag. Vi kör genom lättbjörkskog och kalfjäll med vidsträckt utsikt över fjällen . Området har skoterförbud.

      • Dag 1 –  Transfer till Storulvån,, middag. Guiden informerar om praktiska detaljer och genomgång av turen och packningen.
      • Dag 2 – Du får information om det mest elementära inom hundkörning, och instruktion hur du selar hundarna, hanterar hundspannet och styr släden. Så snart släden är packad startar vi turen.
       Efter en kort stund är vi på kalfjället med dom vita vidderna och på avstånd ser vi Sylarna.
      • Dag 3 – Hundarna matas först, sedan blir det frukost för oss. Tälten plockas ner, slädarna packas och hundarna selas, sedan startar vi. Turen går nu på Norska sidan med ett vidsträckt utsikt till avsides liggande toppar, på eftermiddagen når vi Essansjön, en känd rödings sjö där vi slår läger .Om någon vill prova fiske lyckan går det bra.
      • Dag 4 – Turen fortsätter mot öst över ett snörikt landskap över 2 stora sjöar och passerar Nedalshyttan vi slår läger i fjällbjörkskogen.
      • Dag 5 – Dagen startar med en lång stigning upp på kalfjället och vi kommer över på Svenska sidan .Vi sätter upp tälten på baksidan av Helags, 1797 möh.
      • Dag 6 – Renarna har nu kommit upp från skogslandet. Det är möjligt att se renflockar. Vi färdas varsamt i detta område för att inte skrämma djuren. Vi passerar Helags fjällstation, då ser vi Sveriges sydligaste glaciär .På eftermiddagen passerar vi Tjallingens sameläger, då är vi nere i björkskogen med några få km till Storulvån där det blir bastu och middag.
      • Dag 7 – Veckan avslutas med frukost och sedan hemresa.

      I priset ingår:

      All mat startar med middag första dagen och till frukost sista dagen. 4 övernattningar på fjället, 2 på Storulvån.

      I priset ingår inte:

      Personlig utrustning, se utrustningslistan. Reseförsäkring, alkohol. Transfer.

      Förhandsbokning

      Tack för meddelandet!

      Vi återkommer så snart vi kan.

      Meddelandet kunde inte skickas. 

      Har du fyllt i alla fält korrekt?

      Meddelandet kunde inte skickas. 

      Försök igen vid ett senare tillfälle.

      • Områdeskarta
      • Utrustningslista

       Utrustningslista för längre hundspannsturer:

       Kläder och ombyte

       • Fleece- eller ulltröja
       • Underställ, fleece eller ull
       • Varma vattentäta kängor
       • Handskar (varma)
       • Fingerhandskar
       • Jacka (vindtät med huva)
       • Mössa (varm, vindtät)
       • Strumpor (ull)
       • Skjorta
       • Skidbyxor (vindtäta)
       • Sockor
       • Ballaklava
       • Damasker

       Hygien

       • Solkräm (faktor 9-15)
       • Hygienartiklar
       • Solglasögon
       • Handduk

       Övrig utrustning

       • Ryggsäck (utan mes, eller stor bag)
       • Liggunderlag/sittunderlag
       • Sovsäck (tälttur varm sovsäck)
       • Sovkläder
       • Inneskor  (stugtur)
       • Termos
       • Mugg
       • Skidglasögon
       • Solglasögon
       • Kamera
       • Kniv
       • Ficklampa, panlalampa
       • Bok
       • Papper och penna
       • Reseförsäkring

       Skriv ut

      Hitta hit

      Våra koordinater är  x7026233, Y1371836.

      Från Åre 12 km på E14 mot Östersund.

      Sväng vänster vid skylten Åre Sleddog Adventures och kör ytterligare 300 meter.


      Hämtar väderdata ...